| : Céklás receptek |
Céklás receptek
2007.02.09. 17:27
Általános főzési tanácsok: Ha a céklát sütőben héjastól sütjük, a sütési idő kisebb céklánál közép meleg sütőben kb. 1 óra, nagyobb céklánál 1,5 óra. Vízben főzésnél a főzővízbe tegyünk kevés citromlevet vagy almaecetet, hogy szép színét megőrizze. Ugyanígy járjunk el a nyers cékla elkészítésénél is.
Céklasaláta almával és sárgarépával
Hozzávalók: 10-10 dkg cékla - sárgarépa, 20 dkg alma, 1 kk. hidegen sajtolt olaj, 1 citrom leve, csipet só.
A céklár és a sárgarépát finom reszelőn, azalmát durva reszelőn lereszeljük, majd lazán összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük az olajat és a citromlevet.
Zelleres céklaleves
Hozzávalók: 3-4 kisebb fej cékla, 1 közepes zeller, 5-5 dl tej és víz, 1 dl tejfől vagy joghurt, kefir,só.
A céklát és a zellert héjában megfőzzük, meghámozzuk majd apró kockákra vágjuk, sózzuk. A tej és víz keverékével még egyszer felfőzzük, rúdmixerrel vagy turmixgépben pépesítjük, végül belekeverjüka tejfölt és tálaljuk.
Cékla tartármártásban
hozzávalók: 1/2 kg héjában főtt cékla, 1 ek. frissen reszelt torma, 1 alma reszelve, 1 kis fej vöröshagyma egészen apróra vágva, 2-3 dl tartármártás, só, bors.
A főtt céklát meghámozzuk, vékonyan felcsíkozzuk vagy kockákra vágjuk, összekeverjük a finomra vágott hagymával, reszelt tormával és a durvára reszelt almával. Hozzáadjuk a tartármártást, sózzuk, borsozzuk, 1-2 órát állni hagyjuk majd tálalju
| |