| : Csicseriborsó receptek |
Csicseriborsó receptek
2007.01.23. 13:06

Csicseriborsó - főzelék
Hozzávalók: 30 dkg csicseriborsó, só, 1 közepes fej hagyma, 2 ek. olaj, 1 ek. liszt (lehet zabpehelylisz is), 1 kk. pirospaprika
A csicseriborsó átválogatjuk, megmossuk. Kb. 4-5 szörös mennyiségű vízbe beáztatjuk, lehetőleg előző este. Másnap átmossuk és enyhén sós vízben (még jobb, ha füstöltlében) feltesszük főni.
A hagymát finomra vágjuk, a borsóhoz adjuk, és lefedve kb. 1,5-2 óra alatt puhára főzzük. Levében hagyjuk kihülni, majd az egészet összeturmixoljuk. Felhevítjük az olajat, átpirítjuk rajta a lisztet. Behintjük a pirospaprikával, gyorsan átkeverjük, és beleöntjük a borsó-pürét. Borssal ízesítjük, felforraljuk és néhány percig főzzük. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel vagy füstöllével hígítjuk.

Falafel - csicseriborsó fasirt
Hozzávalók: 30 dkg csicseriborsó, só, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3-4 gerezd fokhagyma, 2-2 kk. őrölt koriander és köménymag, 1 kk. őrölt bors, 3 ek. zsemlemorzsa, 1 tojás
A sütéshez: bő olaj
A csicseriborsót átválogatjuk és megmossuk. kb. 4-5 szörös mennyiségű vízbe beáztatjuk néhány órára legjobb előző este. Másnap átmossuk és enyhén sós vízben, lefedve, 1,5 2 óra alatt megfőzzük. Leszürjük, hűlni hagyjuk, végül ledaráljuk. A hagymát és a petrezselymet finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. Mindezeket a porsópüréhez adjuk, fűszerezzük, és zsemlemorzsával, valamint a tojással összegyúrjuk. Hűtőbe téve kb. fél órát pihentetjük. Vízbe mártott kézzel egyenlő kis gombócokat formálink (kb. 30 db) belőle. Bő, fooró olajban hirtelen megsütjük, majd szalvétára szedve az olajat leitajuk róla. Hidegen is melegen is finom.
| |