| : Sütőtökös receptek |
Sütőtökös receptek
2006.11.30. 17:12
Leveseket a levesek oldalon találsz
Napraforgós-sütőtökös muffin 
Hozzávalók: 1 csésze liszt, 2 tk sütőpor, 1 tk mézeskalács fűszerkeverék, 1/2 tk só, 1/4 tk szódabikarbóna, 3/4 csésze sütőtökpüré ( a megsült sütőtök húsát összeturmixoljuk), 1 tojás, enyhén felverve, 1/4 csésze tej, 1/4 csésze napraforgó olaj, 1 csésze zabpehely, 1/2 csésze pirított napraforgó mag.
Tetejére: 1 ek napraforgó ola, 1/3 csésze barna cukor, 3 ek napraforgó mag, 1 ek liszt, 1/4 tk mézeskalács fűszerkeverék.
Elkészítése: a sütőt 220 fokra előmelegítjük, a formákat előkészítjük, kiolajozzuk, vagy papírral béleljük.
Egy nagy tálban jól elkeverjük a lisztet a cukorral, a sütőporral,, a fűszerrel, a sóval, és a szódabikarbónával. Egy másik tálban simára keverjük a tök-pürét, a tojást, a tejet és az olajat, majd kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, végül a zabpelyhet és a napraforgó magot is. A formákat 3/4-ig töltjük a masszával.
Az olajat elkeverjük a cukorral, a napraforgó maggal, a liszttel és a fűszerrel. Ebből a keverékből mindegyik muffinra cseppentünk néhány cseppet.
18-25 percig sütjük.

Sütőtökös rétes
Hozzávalók: 2 csomag réteslap vagy 1 doboz levelestészta, 1 kg sütőtök, 2 ek olvasztott vaj, 1 fej hagyma, 25 dkg túró, 10 dkg vaj, 4 tojás, 2,5 dl tejföl, 10 dkg liszt, 2 ek tökmag, örölt kömény, kapor.
Elkészítés:A sütőtököt meghámozzuk, magját letávolítjuk, lereszeljük és besózzuk.
A hagymát az olvasztott vajon megpároljuk.
A sütőtököt kinyomkodjuk és a hagymához adjuk.
A vajat habosra keverjük. A tojások sárgáját egyenként elkeverjük benne, majd hozzáadjuk a túrót is.
Az így elkészített masszához hozzáadjuk a sütőtököt, a tejfölt. Köménymaggal és kaporral ízesítjük.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük és a liszttel felváltva óvatosan a sütőtökös masszához keverjük.
A tölteléket elosztjuk a tésztán, összetekerjük és kizsirozott sütőlapra fektetjük. A tetejét vajjal megkenjük és megszórjuk tökmaggal.
180 fokra előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük.
6 db kb. 30 cm hosszú rúd lesz belőle.
Sütőtök galuska levesbetétként
Hozzávalók: 1/2 kg sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 1 tojásárgája, zsemlemorzsa, petrezselyem, só,a sütéshez 2-3 ek olaj
A sütőtököt nyersen lereszeljük, majd besózva állni hagyjuk. Addig az olajon megdinszteljük a kockára vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Erre rászórjuk a reszelt sütőtököt és átsütjük. Hozzátesszük a tojássárgáját, az apróra vágott petrezselymet, a sót és annyi zsemlemorzsát, hogy összeálljon a massza, de ne legyen túl kemény. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, evőkanállal galuskákat szaggatunk az olajba, a kanállal kicsit megnyomkodjuk és mindkét oldalát megsütjük. Bármilyen zöldség alapú levesben tálalhatjuk.
Sütötök galuska köretnek
Hozzávalók: 1 kg sütötök, 2 tojás, liszt, víz, só.
A sütőtököt meghámozzuk, kockára vágva vízben puhára főzzük, majd rúdmixerrel pépesítjük. Belekeverjük a tojásokat és annyi lisztet, ill. vízet adunk hozzá, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk és megfőzzük. Köretként, de salátával, önálló ételként is megállja a helyét.
| |