| : Karácsonyi lekvárok, sütemények, ételek |
Karácsonyi lekvárok, sütemények, ételek
2006.11.27. 15:16

Narancs dzsem
Hozzávalók:12 narancs, 1 citrom, 0,5 dl víz, 50 dk cukor
Elkészítése: alaposan mossuk meg a narancsokat, majd hámozzuk meg. Héját vágjuk apróra. A narancsokat és a citromot facsarjuk ki és keverjük össze a 0,5 dl vízzel. Adjuk hozzá a narancsok héját, majd tegyük az egészet egy éjszakára hűtőbe. Másnap takaréklángon főzzük egy órán át. Ismét tegyük el egy éjszakára hűvös helyre, majd a következő nap adjunk hozzá 50 dkg cukrot és főzzük addig, amig a lekvár állaga bezselésedik.
Kis üvegekbe töltve, szárazgőzbe tesszük. Két nap múlva fogyasztható.

Camparis citromzselé
Hozzávalók: 15 citrom, 1 citrom reszelt héja, 1,5 dl Campari, 1 kg zselécukor
Elkészitése: A citromokat félbevágjuk, kipréseljük, leszűrjük és összekeverjük a Camparival.
Hozzáadjuk a cukrot és belereszeljük a jól megmosott citrom héját. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett, kb. 4-5 percig főzzük, majd apró üvegekbe töltjük és lezárjuk.

Konyakos banánlekvár
Hozzávalók: 2 citrom, 40 dk érett banán, 50 dkg befőző cukor, 2 evőkanál konyak.
Elkészítés: a citromokat kifacsarjuk, a banánt meghámozzuk és áttörjük. A banánt a citromlével és a cukorral egy fazékban összekeverjük és állandó kevergetés melett felforraljuk, 4-5 perc alatt besűrítjük, majd belekeverjük a konyakot. A forró lekvárt üvegekbe töltjük és lezárjuk.

Mézeskalács
Hozzávalók: 45 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 1 cs. vaniliás cukor,
15 dkg méz, 3 db tojás 1 kk szódabikarbóna, mézeskalács fűszerkeverék.
Elkészítése: először jó alaposan összekeverjük a a száraz hozzávalókat, majd összedolgozzuk a folyékony dolgokkal. Egy éjszakát állni hagyjuk. Lisztezett deszkán 2 mm vékonyra elnyújtjuk a tésztát, formákkal kiszúrjuk. A sütőlapot kizsirozzuk, lisztezzük, vagy sütőpapírral kibéleljük. A formákat rárakjuk, de ne túl szorosan mert sütés közben megnőnek. A tetejüket tojássárgájával megkenjük, ha dióval, mandulával szeretnénk díszíteni, akkor most tesszük rá, ha tojásfehérje és pocukor keverékével, akkor sütés után.
175 fokra előmelegített sütőben 5-7 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tonhal tárkonyos bundában tormamártással
Hozzávalók: 4 db tonhal szelet, 10 dk zsemlemorzsa, 1 dkg friss tárkony finomra aprítva vagy 1 mk szárított tárkony, 1 tojás, só, bors, 10 dkg ecetes torma, 2 dl joghurt, 1 db lime, salátalevél, és paradicsom a tálaláshoz.
A lime héját reszeljük le. A halat sózzuk be, és csepegtessük meg a citrom levével. Hagyjuk állni kb. 1/2 órát.
A sütőt melegítsük alő 180 fokra. Egy tányérban keverjük össze a zsemlemorzsát a tárkonnyal. Egy másik tányérban verjük fel a tojást, és fűszerezzük borssal. A tonhal szeleteket panirozzuk be, és kiolajozozz tepsibe helyezve süssük addig, mig a morzsa meg nem barnul (kb. 15-20 perc) Eközben keverjük össze a tormát a joghurttal, adjuk hozzá a citromhéjat, és ízesítsük sóval, borssal. Tépettsalátalevelekkel és paradicsom karikákkal tálaljuk.
| |