| : Gesztenyés receptek |
Gesztenyés receptek
2006.11.27. 14:48
A gesztenyét úgy a legkönyebb meghámozni, ha forró vízbe dobjuk, majd a tűzről levéve 2-3 percig ázni hagyjuk, leszürjuk, késsel letávolítjuk a héját.
Pirított gesztenye
Hagyjuk kihülni a héjatlan,vízben, keverés nélkül megfőzőtt gesztenyét, majd pici vajon vagy olajon pirítsuk meg. Barnarizs köretbe, párolt káposztába és egyéb töltelékekbe nagyon finom.

Gesztenyés lencseleves
Hozzávalók: 12 dkg piros lencse, 5 dl víz, 5 dl almalé, citromhéj, egy kis fahéj, 25 dkg gesztenye, 3 evőkanál vaj, 2,5 dl zöldséglé, ízlés szerint só, 1 csokor friss, vagy szárított bazsalikom vagy petrezselyemzöld.
A lencsét pár perc alatt puhára főzzük (sokkal hamarabb megfő mint a másik lencse),almalével, citromhéjjal és fahéjjal ízesítjük. A gesztenyét közben kereszt alakban bevágjuk és 20 percig főzzük. Meghámozzuk, majd vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldséglevet, kis lángon 30 percig főzzük, majd krumplinyomón átpaszírozzuk. A fött lencsét összekeverjük a gesztenyével, és bazsalikommal vagy petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Gesztenyés bimbóskel
Hozzávalók: 1 kg gesztenye, egy kis vaj, 50 dkg bimbóskel, 1 ek napraforgó- vagy olivaolaj, 1 tk tengeri só.
Főzzük meg a gesztenyét és paszírozzuk át egy késhegynyi vajjal. Blansírozzuk, azaz főzzük elő a bimbóskelt, csöpögtessük le, majd meleg olajon pároljuk meg. A gesztenyepürét felpúpozva bimbós kellel körítve tálaljuk.
Gesztenyés vöröskáposzta
Hozzávalók: 50 dkg gesztenye, 1 fej vöröshagyma, napraforgó olaj, 1 közepes fej vörös káposzta, 1/2 tk őrölt szegfűszeg, két késhegynyi őrölt szerecsendió, fehérbors, 2 tk tengeri só, 2 ek almaecet, 1,5 dl zöldséglé, 2 dl almalé.
A főtt gesztenyét meghámozzuk. A hagymát pirítsuk meg olajon, adjuk hozzá a finomra vágott vörös káposztát, és további 10 percig kis lángon pároljuk. Fűszerezzük, majd engedjük fel a zöldség-és almalé keverékével. 20 perc múlva adjuk hozzá a gesztenyét, és további 20 percig hagyjuk puhulni.
| |