| : Immunrendszerünk karbantartása, felkészítése a télre, helyes táplálkozással. Megelőző- védő gyógynövények. |
Immunrendszerünk karbantartása, felkészítése a télre, helyes táplálkozással. Megelőző- védő gyógynövények.
Jönnek a hűvös, nyirkos, majd hideg napok és az ezekre jellemző meghűlése betegségek.
Egyre gyakoribb a levert hangulat, amely a napfény hiányának tudható be, de mindezt megelőzhetjük helyes táplálkozással, rendszeres levegőn való sétával. Lakásunkat ne fűtsük túl melegre, különösen éjszakára alváshoz.
Ez az időszak a felépítésé, nem szerencsés ilyenkor fogyókúrázni, hiszen ez általában valamilyen egyoldalú táplálkozást jelent, amely az időjárás és vírusfertőzésnek ilyenkor kitett szervezetet legyengíti.
A megbetegedéseket nem csak az okozza, ami a szerv ezetünkbe bekerül ( szermaradványok, tartósítószerek, ételszínezékek, levegőszennyezés stb.), hanem az is amit elmulasztunk magunkhoz venni. Ezen alapszik "a táplálékod legyen gyógyógyítód" célkitűzés.
Ma már tudjuk, nem csak a népi hagyományok alapján, hanem a tudományos vizsgálatok igazolásával is, mit jelent a hagyma-és káposztafélék, és egyéb zöldségek fogyasztása. Ezek sok beltartalmi értékük mellett antimutagén anyagokat is tartalmaznak. A rost- és ballasztanyagok - különösen főzve- méregmegkötő hatásuak, és megakadályozzák azok felszívódását. Ugyanakkor aktivizálnak olyan enzimeket is amelyek lebontják a károsító anyagokat.
Antioxidáns hatásukon kívül, antimikrobális, gyulladásgátló, koleszterinszínt-csökkentő, vérnyomásszabályzó és immunrendszer erősítő hatásuk van. A vitaminok és ásványi anyagok egyik legfontosabb fajtája az antioxidánsok csoportja. Az antioxidánsok, így a C- és E-vitamin, valamint a béta-karotin, képesek a szabad gyököknek nevezett, a testszöveteket károsító ártalmas molekulák elpusztítására. a szabad gyökök számos betegségnek lehetnek okozói, így az izületi gyulladásnak, ráknak, a szívbajnak. A szelén nevű ásványi anyag ugyancsak antioxidáns, minthogy ez teszi lehetővé egy igen fontos enzim működését. A cink támogatja a szervezetet az antioxidánsok felvételében és felhasználásában.
Az említett antioxidánsokat az alábbi zöldségek fogyasztásával pótolhatjuk:
Vöröshagyma, fejeskáposzta,zeller, cékla, torma, retek, brokkoli.
Erősíthetjük immunrendszerünket összel és tavasszal egy - egy hónapos Echinácia cseppes kúrával.(biborkasvirág gyökér kivonat)
Ezüstkoloid kúraszerú szedésével.
Propolisz tintúrával.
| |