| : Szezámmagos receptek |
Szezámmagos receptek
2006.11.16. 19:00

Szezámsó (gomasszió)
Hozzávalók felnőtteknek: 10-12 evőkanál szezámmmag, 1 evőkanál tengeri só
Gyermekeknek: 16-20 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál tengeri só.
Mossuk meg jól a szezámmagot. A tengeri sót rövid idő alatt pirítsuk fényesre, lehetőleg öntöttvas vagy rozsdamentes acélból készült edényben. A sót öntsük egy másik edénybe, és pirítsuk meg a szezámmagot állandóan kevergetve vagy az edényt rázogatva, hogy el ne égjen. Nedvesen a magok sokkal jobban megpirulnak, mint szárazon. Túl sok szezámmagot ne tegyünk egyszerre az edénybe, mert könnyen megég. A szezámmag akkor jó, ha a mutató-és hüvelykujj közzé szorítva szétmorzsolható, illetve pattogni kezd és dióillatot áraszt. Kihülés után kávédarálóban őröljük finom porrá a sót, s kissé durvára a szezámot. Ezután keverjük össze, a legjobb mozsárban összedolgozni.
Az igy elkészített szezámmag vajas kenyérre, salátára szórva vagy növényi fasirtok bevonataként a töpörtyű ízét idézi.
Szezámmagos spagetti
Hozzávalók: 20 dk spagetti, só, 1/2 dl hidegen sajtolt olaj, 1 nagy csokor petrezselyemzöldje, bazsalikom (friss vagy örölt), 1-2 evőkanál pirított földimogyoró, 8 dkg parmezánsajt, 3-4 evőkanál szezámmag, zölségleveskocka vagy növényi ételízesítő, 1-2 gerezd fokhagyma.
Elkészítése: Forraljuk fel a sós vízet 2 teáskanálnyi olajjal, majd főzzük meg a spagettit. Mialatt fő, készítsük el a szezámszószt. Vágjuk össze a petrezselymet és a bazsalikomot ha frisset használunk, majd reszeljük le a sajtot. A szezámot aranybarnára pirítsuk meg, majd daráljuk durvára. (ebből előre nagyobb mennyiséget is készíthetünk) Kb. 1-2 dl vízben oldjuk fel a zöldségkockát, hozzáadva a szezámdarálékot és a fűszereket a fokhagymával együtt, majd a sajtot és a földimogyorót. A szósz sűrűségét búzakeményítő vagy víz hozzáadásával változtathatjuk. Melegen a meleg spagettire öntjük, és tálaljuk
Halva- lásd egyéb édességek
Szezámgolyók - lásd reform sütik
Szezámmagos rudacska - lásd reform sütik
| |