| : Kölessel készült ételek |
Kölessel készült ételek
2006.11.16. 13:28
A kölest többnyire háromszoros vízmennyiségben tesszük fel főni, gyorsan megfő, fajtától függően esetleg több folyadékot igényel, ezt közben pótolhatjuk.
Kölesfasírt I.
Hozzávalók: 1 bögre köles, 1 fej vöröshagyma, fokhagyma, só, zsemlemorzsa, fűszerek, pirospaprika, kenyér, vagy zsömle, esetleg reszelt sajt, olaj
Elkészítése: A kölest megmossuk, a köleskását elkészítjük ( háromszoros vízmennyiségben kb 20-25 perc alatt puhára főzzük, kihűtjük).
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, majd ha ez is kihűlt, összekeverjük a kölessel, tojással, izlés szerinti fűszerekkel, fokhagymával, áztatott kenyérrel,(lényegében úgyanúgy készül mint a hagyományos fasírt, a húst helyettesíti a főtt köles) úgy, hogy formázható masszát kapjunk, fokhagyma helyett reszelt sajttal is ízesíthetjük. Kis pogácsákat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk és olajban kisűtjük. Hidegen, melegen egyaránt finom.
Kölesfasírt II.
Hozzávalók: 1 bögre köles, 2 db vöröshagyma, 0,5 kg mirelit zöldségkeverék, 1/2 csomag füstölt TOFU, só Vegamix, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 zeller, 3 db tojás, 2 db sárgarépa, 2 csokor petrezselyemzöld, kevés olaj
Elkészítés:a kölest megmossuk, 2,5- szeres mennyiségű vízben feltesszük főni. Ízesítjük az apróra vágott vöröshagymával, sóval, 1 kávéskanálnyi Vegamix-szel, és a mirelit zöldségkeverékkel. Fedő alatt kis lángon kb. 15-20 percig főzzük, majd még 10 percig hagyjuk duzzadni. Ezután favillával lazán átkeverjük, "felborzoljuk" és hagyjuk kihűlni.
Amig a köles hűl, lereszeljük a sárgarépát, és a zellert. Beleütjük az egész tojásokat, belemorzsoljuk a TOFU-t és sóval, majorannával, apróravágott petrezselyemzölddel alaposan összekeverjük. A masszát a kihült köleshez adjuk. Jól átgyúrjuk, és olajos kézzel pogácsákat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és előmelegített sütőben megsütjük, közben amikor a teteje pirulni kezd, megfordítjuk. Idénysalátával tálaljuk.
Köleskásaleves, tejes
Kölest tejben puhára főzzük, ízlés szerint sózzuk, kevés vízet is önthetünk hozzá. Köszvénynél, reumánál gyógyszer.
Köleskásaleves, olajos
A kölest vízben, só, bors, babérlevél hozzáadásával puhára, sűrűre főzzük. Forró paprikás olajat öntünk bele, amelybe néhány gerezd apróravágott fokhagymát is beletettünk. Ízletes, laktató.
Köleskásaleves (Zen)
Hozzávalók: 2 db közepes vöröshagyma, 1/4 fej káposzta, 2 db sárgarépa, 6-8 csésze víz, 1 csézse köles, 1 ek olaj, só, babérlevél, kakukkfű.
Az apróra vágott zöldségeket pirítsuk meg az olajon. A kölest külön serpenyőben szárazon, (olaj nélkül) pirítsuk meg. Forraljunk vízet, öntsük bele a zöldségeket és a kölest. Főzzük lefedve kis lángon kb. fél órát.
Kölessel töltött gomba
Hozzávalók: 10 dk köles, 60 dk közepes nagyságú csiperkegomba, só, majoranna, borsikafű, 1 közepes vöröshagyma, olaj, 5 dkg juhsajt, ketchupp.
A kölest ételízesítős vízben puhára főzöm. A gombát megtísztítom, a szárakat apróra vágom, a kalapokat só, majoranna, borsikafű keverékével meghíntem. A gombaszárakat az apróravágott hagymával, 1-2 kanál olajon megpárolom, és a fött kölessel meg a juhsajttal összekeverem, fűszerezem. Ezzel a masszával a gombakalapokat megtöltöm és kiolajozott tűzálló tálba sorbarakom. A tetejüket olajjal megkenem, és sütőben, közepes lánggal kb. 20 percig sütöm. Tálaláskor mindegyik tetjére 1-1- kiskanál ketchuppot teszek.
Köleskása
3 ek napraforgó olajon 25 dkg kölest kissé megpirítok. Pirospaprikával meghintem, és 8 dl forró vízzel azonnal felöntöm. Megsózom, borsikafűvel fűszerezem. Újra felforralom, majd lefedve, kis lángon, puhára párolom.
Párolt vagy sült csirkéhez, halhoz, rántott zöldségekhez kiváló köret, de önállóan is tálalható.
(ízesíthető még finomra vágott vöröshagymával, fokhagymával, majorannával, zsázsával, bazsalikommal, de pirospaprika és a többi fűszer elhagyásával, mézzel ízesítve, aszalt gyümölccsel keverve édességként is finom)
Kölesgombóc
5 dl tejet felforralok, kevergetve 15 dkg kölest beleszórok és félpuhára főzöm. A tűzről lehúzom, és kihűtöm. 5 dkg vajat 3 tojás sárgájával kikeverek, megsózom és a kihűlt kásához keverem. A tojásfehérjét kemény habbá verem, és óvatosan a masszába keverem, kis gombócokat formálok belőle és bármilyen levesben kifőzöm.
Kölesfelfújt
25 dkg kölest kiválogatok és megmosok. Utána 5 dkg mazsolával, 10 dkg barnacukorral, 1 csomag vanilíás cukorral meg 5 dkg puha margarinnal vagy vajjal összekeverem, és egyenletesen kivajazott tűzálló tálba terítem. Kb. 7 dl forrásban lévő tejjel leöntöm, forró sütőbe tolom, de pár perc múlva a tűzet mérsékelem és kb. 30 percig sütöm. Azon forrón, lekvárral vagy sodóval kínálom.
| |