: Miért együk ? |
Miért együk ?
A mák
Emésztőszervi bajoknál, ásványi anyag hiányos állapotoknál nagyon előnyös, mert maradéktalanul megemészthető. Magas B-, H-, és C-vitamin tartalmú, lecitint, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, sziliciumot tartalmaz. Müzlibe tehetjük, vagy mézzel keverve naponta egy kávéskanálnyit együnk meg belőle legalább. Csak darálva fogyasszuk, mert különben emésztetlenül megy át a tápcsatornán erős héja miatt. Durvára daráltan tisztítja a bélfalat, le "smirglizi". O-ás vércsoportuaknak nem ajánlott, de ezt mindenki egyénileg érzékelheti, hogy okoz-e gondot a fogyasztása.
A szezámmag
Erőnlétet, fizikai és szellemi munkaképességet növelő hatású. Fontos metionin aminosav forrás, amelyből más növényi fehérjékben kevés van.
A magvak királya!
A szezám olajának telítetlen zsírsavtartalma 55% feletti. B- és E-vitaminban gazdag. Kiváló lecitinforrás, szerves foszfortartalmú zír van benne, ez az agy és az idegrendszer fő alkotórésze, éppúgy a spermiumnak. Megvédi az ereket a koleszterin lerakódásától, érelmeszesedésétől. A belső elválasztású mirigyek működésének is fontos tényezője.
Mézzel kombinálva hatékony fiatalító táplálék, férfiasságot fokozó szer, fáradság, álmatlanság és letargia ellen is hatásos.(lásd: Halva)
Ajánlatos ezt is darálva fogyasztani, mivel apró volta miatt nem igazán lehet szétrágni és igy emésztetlenül távozik.
Darálva, szelénnel, kálciummal és zabkorpával keverve készen kapható (szelénes KALCITON) a bioboltokban, joghurtba, ételeinket megszórva, liszbe keverve fogyaszthatjuk ezt a változatot, ezzel izületeinket és csontjainkat is karbantarthatjuk. Pirított formában tészták, sűtemények kellemes izesítője.Pirítva, darálva, sóval keverve szeszámsóként színtén kiváló ízesítő.
A köles
A köles a gabonafélék közül a legtáplálóbb.
A köles teljes értékű fehérjeétel, minden esszenciális aminósavat tartalmaz!
Egy csésze kölesben a napi fehérjeszükségletet fedező legmagasabb értékű fehérje van. Minden más magnál több ásványi anyagot és vitamint (kalcium, magnézium, minden fontos nyomelemet, még molibdént is) tartalmaz.
LÚGOSÍTÓ hatású táplálék, ami a gabonafélék között ritka.
Savtúltengésben, reumás megbetegedések estében, cukorbajban szenvedőknek gyógyszer. Ideálisan kiegyensúlyozott arányban tartalmaz minden tápanyagot, fehérjét, ásványt, szénhídrátot. Nem hizlal. Rákos, daganatos betegségeknél is fogyasztható. A hántolás sem fosztja meg a tápértékétől.
A gabonafélék királya.
Fiatalítószerként is ajánlott.
Sikért nem tartalmaz ezért sütésre kevésbé alkalmas, kenyérbe csak főtt kásaként használható. Kapható lisztként, pehelyként is. De kávédarálón otthon is könnyen ledarálható. Lepény, palacsinta süthető belőle.
Melegítő étel, ezért télen iktasd be fő táplálékodnak.
Jó hatással van a hajra, körömre, börre, izületekre.
A receptek között folyamatosan találhatsz kölesrecepteket.
Sütőtök
Nedvdús húsából ízletes ételek készíthetők, emellett számos betegség gyógyítására is alkalmas. Jelentős mennyiségű A, B1, B2, C és E vitamint, vasat, kalciumot, szelént és cinket tartalmaz. Magas a karotin tartalma is. A sütőtök minden fajtája alkalmas szemproblémák, vese- és hólyagbetegségek gyógyítására. Erősíti a lépet.Segíti az az immunrendszer és a pajzsmirigy tevékenységét és ezáltal ellenállóvá tesz a légúti fertőzésekkel szemben. Fontos szerepe van a rákmegelőzésben. A magjából hidegen sajtolt olaj igen értékes, rákmegelőző, a prosztata-betegségek gyógyítója. Hashajtó, béltisztító, valamint féregűző hatású.
A sárga szín kedélyállapot-javító, növeli szellemi aktivitásunkat, felfogóképességünket, lendületbe hoz. Vizsgák előtt együnk sárgát!
A héjatlan tökmag rendszeres fogyasztásával megelőzhető a prosztatagyulladás, megnagyobbodás.
Fogyasztásához a receptek között találhatsz kedvedre valót.
Lenmag
Fogyasztásával a szervezet esszenciális zsírsavhoz jut. 35 százalék zsíradékot tartalmaz, amelynek 72%-a esszenciális, tehát nélkülözhetetlen. A szójabab, vagy a tökmag, a dió ennek csak töredékét tartalmazza. Gazdag A-,B-,C-,D-, és E-vitaminban. Található benne magnézium, kalcium, kén, vas, cink is többek között.
Gyógyhatásai közé tartozik, hogy serkenti az agymüködést, megakadályozza a koleszterin lerakódását, megkeni az izületeket.
A hörghurutot enyhíti, a máj állapotára kedvezően hat.
Epe, vese, és húgyhólyag-kő és homok esetén is fogyasszunk lenmag teát. Prosztatagyulladás esetén is segít linolenic zsírsav tartalma.
Rákos betegek diétájához is ajánlott a lenmagolaj fogyasztása sovány tehéntúróval.
Az örölt lenmag a székrekedés legjobb ellenszere. (vigyázat! sok folyadékot kell hozzá inni)
Ha teaként fogyasztjuk, úgy a forrástól számítva kb 10-15 percig főzzük, ha nyersen, úgy célszerű kávédarálón mindig frissen megőrölni.
Gesztenye (szelid)
A mag összetétele, beltartalma a búzáéhoz hasonló.Lisztté örölve kenyeret is sütnek belőle.
Tápláló, energetizáló, izom-és idegrendszer-erősítő, fertőtlenítő stb. gyógyhatása is van. Legyengült fizikumú embereknek, vérszegényeknek, gyermekeknek, idősebbeknek és lábadozóknak, spotolóknak és fizikai dolgozóknak egyaránt ajánlott. Fehérjét, zsírt, szénhidrátot, B-1-2-6-vitamint, C-és E-vitamint,vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, kalciumot tartalmaz.
Csicseriborsó
Serkenti a bélműködést, hatásos a székrekedés megelőzésében. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérkoleszterinszintet.
Kedvezően befolyásolja a vércukorszintet.
Antioxidáns hatással rendelkezik.
Közepes mennyiségben tartalmaz E-vitamint és karotint. A karotinban gazdag táplálkozás a tüdő-, a gége-, a nyelőcső-és a prosztatarák ritkább előfordulásával is összefüggésben van.
Folsavtartalma kiemelkedő
100 gr energiatartalma 1292kJ/309 kcal
receptek a receptoldalon
A cékla
Magas vastartalma segíti a vörösvértestek regenerálódását és képződését, emeli a hemoglobin színtet.Meszesedést oldó hatása miatt ajánlott a magasvérnyomásban, viszértágulatban, érelmeszesedésben szenvedők számára. Tisztítja a vesét, epehólyagot, ereket, méregteleníti a májat. A nyers céklalé daganatgátló hatású, fokozza a szervezet elenálló képességét, erősíti az immunrendszert. Sok rostanyagot tartalmaz és édeskés íze ellenére alacsony a kalóriatartalma.
receptek a recept oldalon!
|