| : Reform, de finom sütik |
Reform, de finom sütik
2006.11.10. 17:18

Mákos csiga ( de lehet túrós vagy káposztás is )
Hozzávalók: 30 dk rétesliszt, 10 dk graham liszt, 2.5 dk élesztő, 2,5 dc tej, 2 dl olaj, 1 ek. cukor, 1 mk. só.
Töltelék: 20 dk darált mák, 4 db sárgarépa lereszelve (tormareszelőn), 3 ek. méz, 1 csomag (10 dk) mazsola amelyet előzőleg beáztattunk, 1-2 db tojás, fahéj, citromhéj.
Elkészítés: a cukrozott tejben megfuttatjuk az élesztőt. A liszteket a sóval összekeverjük, hozzáadjuk a tejet, jól összekeverjük és bedagasztjuk az olajjal.Ha szükséges még egy kevés tejjel lágyítjuk a tésztát. 1/2 órát kelesztjük, majd két részre osztjuk a tésztát. Egyenként kb. 4 mm vastagra nyújtjuk és megkenjük a töltelék felével, amelyet jól összekevertünk. A megkent tésztát feltekerjük mint a bejglit, kissé ferdén, kb. 1,5 cm-es szeletekre vágjuk és sűtőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Újra kelesztjük, majd forró sütőben (200 fokon) kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Változatok (sós !): a tésztához csak az élesztő megkeléséhez szükséges, 1 mk. cukrot használunk fel, a többi u.a.
Töltelék I. változat: 50 dk tehéntúró, 10-15 dk füstölt sajt, tojás, ha száraz akkor egy kis tejföl.
Töltelék II. változat: pároltkáposzta, bors, só, tojás.
Mind az édes, mind a sós változat nagyon finom, kb 30 db lesz belőle, napokig fogyasztható.
Tökből vagy cukkiniből gyúrás nélkül készíthető mákos süti
Hozzávalók: 50-60 dk gyalult tök vagy cukkini, 20 dk rétesliszt, 16 dk porcukor, 1/2 csomag sütőpor.
Töltelékhez: 2,5 dc tej, 2 tojás, 5 dk vaj, 2 csomag vaníliás cukor, 10 dk mák, 5 dk porcukor.
A tepsi kikenéséhez 2 dk zsiradék.
A lisztet a porcukorral meg a sütőporral összekeverem. Egy kisebb tepsit a zsiradékkal alaposan kikenek. A cukros liszt felét beleszórom, a kinyomkodott tökkel beterítem, és a darált cukros mákkal meghíntem. Végül a maradék liszttel egyenletesen befedem. A tejet a tojásokkal, az olvasztott vajjal meg a vaníliás cukorral összekeverve eg ykissé megmelegítem, és a tepsiben lévő tészta tetejére locsolom.Előmelegített sütőbe tolva, takaréklángon addig sütöm, amig a tészta a tejet be nem szívja és a teteje egy kissé barnulni kezd. Frissen a legfinomabb, de fóliával letakarva eltartható.
Tökös - mákos lepény
Hozzávalók: 20 dk Graham-liszt, 20 dk darált mák, 10 dk vaj, 20 dk nyers sütőtök, 5 púpos evőkanál méz, 4 tojás, 2-3 db alma, 5 dk mazsola, 1 db citrom, 1 púpozott kávéskanál örölt fahéj, 1 mk. őrölt szegfűszeg, 1 mk. szódabikarbóna.
Elkészítés: a sütőtököt meghámozzuk és káposztareszelőn lereszeljük, majd 5 dk vajon 1 evőkanál mézzel és a mazsolával puhára pároljuk. Amig a tök kihül, elkészítjük a tésztát. Az egész tojásokat a mézzel és a maradék vajjal kikeverjük. Ízesítjük reszelt ciromhéjjal, szegfűszeggel és fahéjjal. Belekeverjük a darált mákot, az elhűlt sütőtököt és a lisztet. A sűrű masszát olyan nagyságú teflon vagy kikent, kilisztezett tepsibe öntjük, hogy kb. 3 cm vastag legyen. A tetejét megszórjuk apró kockára vágott almával (nem kell meghámozni). Előmelegített sütőbe tesszük és 10 percig 250 fokon, majd további 15-20 percig 210 fokon, addig mig a beleszúrt tü tiszta nem marad.
Szezámmagos rudacska
Hozzávalók: 50 dkg teljeskiörlésű búzaliszt, 2-3 dkg élesztő, só, 3-4 evőkanál pirított, durvára daráltm szezámmag, 2-3 dl hidegen sajtolt olaj, víz.
Elkészítés: Az élesztőt kevés liszttel és vízzel elkeverve felfuttatjuk, közben a lisztet az olajjal jól elkeverjük, hozzáadjuk a sót, a szezámmagot, végül az élesztőt, és annyi vízet, hogy képlékeny tésztát kapjunk.
A tésztát jó simává kidolgozzuk, majd fél órárát pihentetjük.Kinyújtjuk, rudacskákat szaggatunk belőle. Tepsibe rakva rövid ideig kelni hagyjuk, majd forró sütőben kisütjük.
Szezámgolyók
Hozzávalók: 5 dkg darált mogyoró, 10 dk zabpehely, 15 dkg szezámmag, 8 dkg méz.
A mogyorót megdaráljuk, majd a zabpehellyel együtt óvatosan megpirítjuk. a szezámmagot külön durvára daráljuk, majd mindent összekeverünk, kis golyókat formálunk belőle és hagyjuk száradni.
Sütőtökös bejgli
Hozzávalók: 5 dkg élesztő, 2 dl tej vagy víz, 25 dkg Durum-liszt, 25 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 1 tojás, só.
Töltelékhez: 1 kg sütőtök, 1 db alma, 10 dkg barnacukor, 1 ek. rum.
Elkészítése: Az élesztőt megfuttatjuk langyos tejben vagy vízben. A liszteket összemorzsoljuk a zsiradékkal, a tojássárgájával, a csipetnyi sóval, hozzáadjuk a megkelt élesztőt és alaposan összegyúrjuk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Közben a sütőben a szokásos módon megütjük a tököt, kiskanállal kikaparjuk a húsát, belereszeljük az almát, a cukorral és a rummal simára keverjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, a töltelékekkel megkenjük, feltekerjük. Kizsirozott tepsiben még legalább fél órát kelesztjük, megkenjük a felvert tojásfehérjével és közepes tűzön megsütjük. Ha félidőben forró tejjel megöntözzük, még könnyebb lesz.
Nyugi - golyók
Hozzávalók: 40 dkg apró zabpehely, 5 dkg puffasztott amarant mag, 10 dkg darált dió, 1 db sárgarépa, 20 dkg mazsola vagy más aszalt gyümölcs apróra vágva, 1/2 narancs héja, 2-3 dl narancslé, méz ízlés szerint, karobpor ( kakaó helyettesítő)
A zabpelyhet gyenge tűzön szárazon kissé megpirítjuk, majd hagyjuk kihülni. Elkeverjük az amarant maggal, és leöntjük narancslével. Hozzáadjuk a mazsolát, a nagyon apróra vágott narancshéjat, a finomra reszelt répát, a darált diót és a mézet. Jól összekeverjük, és ha szükséges még egy kevés naracslével hígítjuk, hogy könnyen formázható legyen. Diónyi golyókat formázunk, melyek egyharmadát darált dióban, másik harmadát karob porban hempergetjük meg, a többit natúran hagyjuk. Mindegyiket mignon - papírra helyezzük és csinosan tálra rendezzük. Hűtőben több napig is eláll.
Zabpehelykeksz
Hozzávalók: 1 1/2 csésze zabpehely, 3/4 csésze teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 10 dkg vaj, 1/2 csésze durvára vágott dió, 5 ek. méz, 10 dkg mazsola, csipet só, kb. 1/2 csésze víz, 1 kk. szódabikarbóna.
Egy nagy tálban összekeverjük a hozzávalókat. Sütöpapírral kibélelt tepsibe evőkanállal, egymástól kissé távolabb halmokat rakunk, melyeket kissé ellepítunk. 175 fokos sütőben kb. 20 -25 perc alatt aranybarnára sütjük.
| |