| : Levesek |
Levesek
2006.11.09. 19:03

Pirospaprika leves
Hozzávalók: 4 db piros húsú paprika, 2 db vöröshagyma (közepes nagyságú), 1 ek. pirospaprika, 1 ek. sűrített paradicsom (ez el is maradhat), 4 ek. liszt, 0,8-1l víz, 1 ek. Vegamix, 1 kk. bazsalikom, 1kk. szurokfű (oregáno), só, bors, 3 ek. olaj, 2 ek. tejföl a tálaláshoz.
Elkészítés: a kockára vágott hagymát az olajon sóval néhány percig pároljuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt paprikát, és a sűrített paradicsom kivételével a fűszereket. Kissé átpirítjuk, majd kevés vízzel felöntve megpároljuk. A lisztet a sűrített paradicsommal vízben jól elkeverjük és hozzáadjuk a paprikához. Alalposan összeforraljuk és turmixoljuk. Ha szükséges után ízesítjük. Tálaláskor kevés tejfölre merjük.
Aszalt szilvaleves
Hozzávalók:12 dkg aszalt szilva, 1 dl tejszín, kb. 5 dkg méz, 3-4 dkg kukoricaliszt, 2 db egész fahéj, 4 db szegfűszeg.
A szilvát nagyobb mazsola nagyságúra felaprítjuk, s 8 dl vízben feltesszük főni. Egész szegfűszeggel és fahéjjal ízesítjük. Mig felforr, elkészítjük a tejszínből és a kukoricalisztből a habarást, s ezzel sűritjük a levesünket. Ízlés szerint mézzel ízesítjük
Sütőtökleves I.
Hozzávalók: 1 kicsi sütőtök fele, 2 db sárgarépa, 1 nagy vöröshagyma, 2 db burgonya, só, bors, gyömbérpor, a tálaláshoz petrezselyemzöld, tökmagolaj, tejföl és tökmag.
Elkészítése: a sütőtököt megtisztítjuk, kockára vágjuk a többi zöldséggel együtt és sós vízben puhára pároljuk. Merülő turmix segítségével pürésítjük, ízesítjük a füszerekkel, akkor jó, ha nem édes, hanem a gyömbértől egy kicsit csípős. Tálaláskor tökmagolajat és tejfölt locsolunk rá, megszórjuk petrezselyemzölddel és tökmaggal (ez helyettesíti a levesetétet).
Sütőtökleves II.
Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1,6 dl víz, 2 dl joghurt vagy kefir, 3 evőkanál barnarizs, 2 evőkanál exraszűz olivaolaj, 1 csokor petrezselyem.
Elkészítése:A meghámozott tök magját kiszedjük, feldaraboljuk, 3 dl vízben puhára főzzük, majd áttörjük. Felengedjük a maradék vízzel, és puhára főzzük benne a rizst. Tálalás előtt olajjal dúsítjuk, belekeverjük a joghurtot vagy a kefirt és petrezselyemmel meghíntve tálaljuk.
Ínyenc kukoricaleves
Hozzávalók: 4-5 cső zsenge kukorica, vagy 1/2 kg mirelit kukorica, 2db közepes nagyságú burgonya, 2 db paradicsompaprika,vagy piros színű kaliforniai paprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 3/4l tej, Vegamix, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj. 1 ek. liszt, 1 kisebb reszelt sárgarépa, petrezselyemzöld.
A kukoricáról éles késsel levágjuk a szemeket. A borgonyát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk.A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és megsózva az olajon kissé megpároljuk. Rádobjuk a kukoricát és a burgonyát, felöntjük 6 dcl vízzel, izesítjük Vegamix-szel, felforraljuk, és lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. A lisztet elkeverjük a tejben, hozzáadjuk a leveshez, újra felforraljuk, és további 5 percig főzzük, amig a burgonya megpuhul. Hozzáadjuk a paprikát, ízesítjük borssal és zúzott fokhagymával. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és a reszelt sárgarépával.
A paradicsompaprikát kicsumázzuk és apróra vágjuk.
| |