| : Farsanra, vendégvárásra |
Farsanra, vendégvárásra
2007.01.11. 18:43

Sonkás kifli
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 25 dkg liszt, kevés só, 2 ek. tejföl, 1 egész tojás
A hozzávalókból jól kidolgozott tésztát készítünk. Legalább 1 órára hídeg helyen pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: füstölt, főtt sonkát, tarját ledarálunk, besamellel, tejföllel, bossal szilárd masszát keverünk.
Pihentetés után késfok vastagságura kinyújtjuk a tésztát, először négyzeteket, majd átlósan háromszögeket vágunk belőle. (kb. 34 db lesz)
A háromszög szélesebbik oldalára tesszük a tölteléket, majd feltekerjük, sütőlapra helyezzük.
előmelegített sütőben halványszínüre sütjük. (tehetünk a tetejére sajtot is)
kb. 200 fokon 20 perc

Borkorcsolya
Hozzávalók: 1/4 deci tej, 1 dkg szalakáli, 25 dkg méz, 1 dkg szódabikarbóna, 65 dkg liszt, 20 dkg kristálycukor, 2 egész tojás, 1 tojás sárgája, 2 dkg finomra örölt feketebors.
A tejben feloldjuk a szalakálit, majd ezt hozzákeverjük a mézből, szódabikarbónából, liszből és cukorból készített masszához és végül beledolgozzuk az egész tojásokat,a feketeborssal. Addig nyomkodjuk, huzzuk a tésztát, amig az egyenletessé nem válik. A deszkát állandóan lisztezzük, nehogy odaragadjon. Majd egy kilisztezett tálban - legalább 24 órát - pihentetjük, de akár egy hétre is félrethetjük. Amikor idönk engedi, elővesszük a tésztát, újradagasztjuk, majd kinyújtjuk ujjnyi vastagra és rúd- vagy perecalakúra formáljuk.
Sütés előtt a tetejét toojássárgájával megkenjük, amibe elözőleg 1/2 dkg feketeborsot kevertünk.
Ha nem akarjuk, hogy a bor túl gyorsan elfogyjon, akkor bors helyett pirospaprikát keverjünk mind a tésztába, mind a tojássárgájába.
Ha bors helyett 1 dkg fahéjat és 1 dkg örölt szegfüszeget teszünk a tésztába, akkor bármilyen édes, töltött stb. mézest süthetünk belőle.
| |